Autoruiten schoonmaken met azijn

Autoruiten schoonmaken met azijn

Als je watervlekken van je voorruit moet verwijderen of hardnekkig vuil van ramen moet verwijderen, dan is azijn het antwoord.

Om te beginnen heb je gedistilleerde azijn en water nodig. Giet het mengsel in een spuitfles en geef het een flinke schudbeurt voordat je het op je ruiten aanbrengt.

Gebruik een spuitfles

Het onderhouden van je autoruiten is een eenvoudige taak, en een van de beste is het regelmatig gebruiken van azijn.

Rijden door een regenbui of je auto ’s nachts buiten laten staan kan je voorruit snel vuil en bevlekt maken. Gelukkig duurt het gebruik van azijn als effectieve reiniger voor autoruiten slechts enkele minuten en beschadigt het oppervlak eronder niet.

Azijn kan ook worden gecombineerd met water om een reinigingsoplossing te maken die je voorruit streeploos en streeploos krijgt. Dit is een voordelig alternatief voor de aanschaf van commerciële glasreinigers.

Voor extra reinigingskracht kun je afwasmiddel toevoegen aan het mengsel van azijn en water. Houd er echter rekening mee dat te veel zeep de glasreiniger te soppig kan maken; zorg er bovendien voor dat je je ruiten na afloop grondig afspoelt.

Gebruik een microvezeldoek

Het schoonmaken van de ramen van je auto kan een vervelende taak zijn. Ze ontwikkelen na verloop van tijd vaak watervlekken, strepen en hardnekkig vuil.

Hoewel je misschien in de verleiding komt om ruitenreiniger rechtstreeks op het glas te spuiten, is het beter om het te verspreiden met een microvezeldoek of mopkop. Dit vermindert vloeistofverspilling en helpt strepen te voorkomen.

Gebruik bovendien gedestilleerd water in plaats van kraanwater bij het wassen van je ramen, want dat bevat minder mineralen en zal minder deeltjes achterlaten.

Microvezel is een stof die bestaat uit ultrafijne synthetische garens die zijn opgesplitst in miljoenen microscopische vezels. Deze strengen zijn tot 100 keer fijner dan menselijk haar, waardoor ze zeer absorberend zijn en zelfs microscopisch kleine vuildeeltjes kunnen opnemen.

Gebruik een spons

Waarschijnlijk heb je in je keuken sponzen gebruikt om af te wassen. Dat komt omdat ze zo effectief zijn!

Ze zijn er in alle soorten en maten. Zonder ruggengraat filteren deze wezens het water door hun zachte elastische skelet.

Zeesponzen, bijvoorbeeld, zijn dieren die niet bewegen en toch meer dan 200 jaar kunnen leven. Hun skelet bestaat uit spicula – kleine harde en flexibele delen van hun lichaam – omsloten door eiwitten die spongine heten.

Sponzen bezitten een lichaam vol poriën die het water filteren. Als die poriën verstopt raken met vuil en puin, gaan ze uiteindelijk dood!

Ze kunnen zich voortplanten als kleine stukjes afbreken, als ze de juiste soorten cellen bevatten. Dit proces staat bekend als knopvorming. Uiteindelijk zullen deze nieuwe sponzen groeien uit een afgestorven ouderspons of door te groeien op een andere spons.

Gebruik zuiveringszout

Baking soda is een effectief natuurlijk schrobmiddel voor ramen dat helpt om vuil en viezigheid weg te tillen. Bovendien werkt het als een zacht schuurmiddel dat geen krassen maakt op het glasoppervlak.

Een ander voordeel van zuiveringszout als glasreiniger is dat het geen strepen achterlaat als je je ramen droogveegt. Zorg er wel voor dat je het resterende water met een droge doek verwijdert voordat je de ruit droogt.

Als de ruiten van je auto beslaan, kan dat komen door een te hoge luchtvochtigheid. Om dit probleem te bestrijden kun je een bak met rijst een nacht in je auto laten staan om vocht op te nemen, of een effectieve oplossing van azijn en water gebruiken om ze tijdens het rijden snel te ontwasemen.

Scroll naar boven