Rioollucht in huis verwijderen

Als je rioolwater in je huis begint te ruiken, is het essentieel om de bron ervan op te sporen. Het kan zo simpel zijn als een verstopte afvoer of een toilet dat niet goed doorspoelt.

Rioolgeuren zijn meestal het gevolg van waterstofsulfidegas dat uit je sanitairsysteem ontsnapt. Deze onaangename geur kan ook een gevaar vormen voor je gezondheid.

Verstopte afvoeren

Als de afvoeren in je huis verstopt raken, begint het afval zich op te hopen. Dit kan een onaangename geur in je huis veroorzaken; gelukkig zijn er eenvoudige oplossingen die dit probleem kunnen helpen verlichten.

Combineer azijn en zuiveringszout om van rioolgeuren in je huis af te komen. Deze vloeistoffen zullen door de verstopping heen borrelen en deze uiteen laten vallen, waardoor een chemische reactie ontstaat die de geur vermindert.

Kokend heet water kan helpen om verstoppingen los te maken, waardoor ze gemakkelijker weg te spoelen zijn. Hoewel kleine verstoppingen met deze techniek verwijderd kunnen worden, zullen grotere verstoppingen de expertise van een professionele loodgieter vereisen voor reparatie.

Een andere mogelijke oorzaak van rioolstank na regen is een uitgedroogde P-val. Deze sifon sluit de afvoerpijp af om geuren buiten te houden, maar als hij niet veel gebruikt wordt, raakt hij uitgedroogd en kan er gas naar binnen sijpelen.

Verstopte rioolbuizen

Als je huis een sterke rioolgeur heeft, wijst dat er meestal op dat je afvoer verstopt is. Dit probleem komt vaak voor en kan kostbare reparaties en vervangingen van sanitair en leidingen vergen.

Rioolverstoppingen kunnen moeilijk op te sporen zijn, maar je kunt een vroege aanwijzing krijgen door goed op te letten hoe snel je afvoeren leeglopen. Zoek bovendien naar een nabijgelegen rioolreinigingsinstallatie.

Een loodgieter kan met een glasvezelrioolcamera de verstopping in de hoofdleiding opsporen en vervolgens verhelpen.

Een van de voornaamste oorzaken van verstoppingen van rioolleidingen zijn boomwortels die in de leidingen zijn gegroeid. Als je bomen dicht bij je septic systeem staan, overweeg dan om ze weg te kappen of nieuwe te planten op een plek waar ze geen schade veroorzaken.

Kapotte rioolputten

De onaangename stank van rioolwater kan een aanwijzing zijn dat er iets ernstigers aan de hand is dan gewoon een verstopte afvoer. Rioolgassen kunnen je huis binnensijpelen en het vullen met vieze geuren, waardoor je ziek wordt en je huis beschadigd raakt.

Rioolwater komt vaak het huis binnen via een kapotte rioolput, ook wel P-put genoemd. Dit stuk pijp zit onder elke waterarmatuur en helpt verstoppingen in de rioolleiding te voorkomen.

Een put is ontworpen om een bepaalde hoeveelheid water in een “P”-vorm vast te houden, waardoor een afsluiting ontstaat tussen je huis en de rioolleiding. De belangrijkste functie van een sifon is het voorkomen dat rioolgas je huis binnensijpelt.

Helaas kunnen P-vallen na verloop van tijd verstopt of gecorrodeerd raken. Daarom is het noodzakelijk om een loodgieter te bellen als je problemen met je riolering opmerkt.

Lekken van het riool

Een rioollek in je huis kan een belangrijk probleem zijn, vooral als het zich voordoet in de kelder of kruipruimte.

Rioolgas is een onaangename en gevaarlijke stof, die hoofdpijn, sinusinfecties, duizeligheid, bronchitis en andere ziekten kan veroorzaken bij mensen en huisdieren. Niet alleen dat, maar het is ook giftig voor huisdieren!

Bovendien kunnen rioollekken leiden tot problemen met de fundering. Dat komt omdat water dat ontsnapt uit een kapotte rioolleiding de grond eromheen zachter maakt, waardoor de fundering zwakker wordt.

Rioollekken kunnen sinkholes veroorzaken en zelfs de fundering van je huis of gebouw verzwakken. In ernstige gevallen kun je scheuren in beide structuren opmerken.

Om vast te stellen of je rioolleiding lekt, inspecteer je de afvoeren die erop aansluiten. Deze moeten bedekt zijn met een sifon; zo niet, zoek dan echter naar stilstaand water of vocht langs de lengte van de leiding.

Scroll naar boven