Hoe het putje van de gootsteen schoonmaken

Als je afvoer verstopt lijkt te zijn geraakt, is het essentieel om snel actie te ondernemen voordat de situatie erger wordt. Gelukkig kunnen veel voorkomende verstoppingen gemakkelijk thuis worden opgelost.

Verstopte gootstenen zijn een ongemak, maar meestal geen ernstig probleem. Als je afvoer echter langzaam loopt of niet goed doorspoelt, moet je misschien een loodgieter inschakelen voor hulp.

Gootsteen schoonmaken met zuiveringszout en azijn

In de winkel gekochte chemische afvoerreinigers kunnen vaak hard zijn en schadelijk voor zowel je gootsteen als het milieu. Als je op zoek bent naar een veilige manier om je leidingen schoon te maken, probeer dan in plaats daarvan zuiveringszout en azijn te gebruiken.

Door deze twee ingrediënten te mengen ontstaat koolzuurgas dat in je afvoer borrelt en bruist. Deze natuurlijke schurende werking verwijdert opbouw en verfrist je leidingen.

Bovendien verwijdert het effectief hardwatervlekken en schimmel uit de was.

Om dit middel te gebruiken meng je een half kopje zuiveringszout met een kopje azijn en giet je het in je verstopte afvoer. Laat enige tijd zitten en spoel dan door met heet water – en herhaal dit tot de verstopping is opgelost.

Zout en heet water in het putje van de gootsteen

Als je ooit te maken hebt gehad met een verstopte gootsteen, dan ken je de frustratie en het ongemak dat het kan veroorzaken. Hoewel je je misschien genoodzaakt voelt om een agressieve afvoerreiniger te kopen, zijn er veel effectieve zelfgemaakte middeltjes om verstoppingen te verhelpen waar geen agressieve chemicaliën aan te pas komen.

Een van de meest gebruikte huishoudelijke producten om een afvoer te ontstoppen is zout. Hoewel het geen bijzonder krachtige ontstopper is, schrobt zout effectief minerale afzettingen en organische materialen weg die een verstopping kunnen veroorzaken.

Zuiveringszout (natriumbicarbonaat) is een ander gangbaar afvoerreinigingsmiddel dat effectief werkt bij verschillende verstoppingen. Het lost gemakkelijk vet, zeepschuim en minerale afzettingen op.

Meng zuiveringszout en zout en laat het een uur in je afvoer zitten voordat je hem doorspoelt met kokend water of heet kraanwater. Door dit te doen wordt een harde verstopping zachter, waardoor hij gemakkelijker uit elkaar te halen en schoon te maken is.

Zuiger

Een ontstopper is een betaalbaar en praktisch hulpmiddel waarmee je de meeste gootsteenverstoppingen gemakkelijk kunt verhelpen. Maar voordat je het gebruikt, is het essentieel om te weten hoe je het correct gebruikt.

Plunjers zijn er in verschillende maten en doeleinden voor verschillende taken. Als je begrijpt hoe ze werken en welke ideaal is voor de klus, wordt het plunderen een stuk eenvoudiger.

Voor een optimale zuigkracht moet de zuignap, die voor de zuigkracht zorgt, in goede staat blijven. Scheuren of barsten in rubber of neopreen leiden tot een slechte vacuümafdichting.

Bovendien moet je je zuiger regelmatig schoonmaken. Breng een smeermiddel op siliconenbasis aan en spoel na elk gebruik grondig af voor optimale prestaties.

Plunjers zijn meestal gemaakt van hout of plastic, hoewel sommige ook van metaal kunnen zijn. Het handvat moet lang genoeg zijn om je arm te ondersteunen bij het op en neer duwen van de ontstopper.

Afvoerslang

Afvoerslangen kunnen kleine verstoppingen in gootstenen, toiletten en douches verhelpen. Dit gereedschap bestaat uit een lange kabel die je in de afvoerleidingen steekt om haar en zeepaanslag uit deze ruimtes te verwijderen.

Deze hulpmiddelen zijn gebruiksvriendelijk, kosteneffectief, en kunnen je geld besparen in vergelijking met het bellen van een loodgieter. De sleutel is het kiezen van de juiste slang voor je verstopping en het zorgvuldig volgen van de instructies.

Begin met de boor, of het handvat, zo dicht mogelijk bij de ingang van de pijp te ontspannen. Dit helpt de slang om er verder in te gaan en meer kracht uit te oefenen als er bochten in het pad zitten of obstakels zoals verstoppingen.

Draai de slang vervolgens met de klok mee zodat de punt de verstopping raakt en wegsnijdt. Blijf dit doen zolang de slang door de verstopping duwt.

Zodra de verstopping is verholpen, laat je water door de gootsteen lopen om al het vuil weg te spoelen dat door de slang was verstoord. Door dit te doen blijft je afvoer schoon en worden verstoppingen in de toekomst voorkomen.

Scroll naar boven