Help – Mijn schone handdoeken stinken

Help - Mijn schone handdoeken stinken

Het maakt niet uit of je handdoeken, badhanddoeken of vaatdoeken hebt, het kan soms een uitdaging zijn om je schone handdoeken weer fris te laten ruiken. Hier zijn een paar tips om die versgebakken handdoeken weer optimaal te laten ruiken.

Het is niet alleen lichaamsgeur waardoor handdoeken slecht gaan ruiken; het is bacteriegroei! Gelukkig zijn er manieren om dit onaangename probleem in de eerste plaats te voorkomen!

Je wast ze te vaak

Als je handdoeken gaan stinken, is dat waarschijnlijk een teken dat ze vaker gewassen moeten worden. Deze dikke, zware stoffen absorberen snel water en vuil, dus regelmatig wassen is belangrijk om ze fris te laten ruiken.

Maar hoe langer ze vochtig blijven, hoe groter de kans op kolonies van bacteriën en gist erop – wat leidt tot huidproblemen zoals irritatie, vlekken en schimmelinfecties.

Badhanddoeken en washandjes minstens twee keer per week vervangen om geur veroorzakende kiemen te elimineren. Is dan ook zeker aan te raden.

Je kunt dit snel en gemakkelijk doen door witte azijn en zuiveringszout bij je handdoeken in de wasmachine te doen. De azijn breekt eventuele ophopingen van wasmiddel of wasverzachters af die verantwoordelijk kunnen zijn voor een onaangename geur, terwijl zuiveringszout alle aanwezige bacteriën elimineert.

Je wast ze met het verkeerde wasmiddel

Beginnen je pas gewassen handdoeken muf te ruiken? Dan is de kans groot dat je ze niet goed wast.

Heet water mag nooit je standaard zijn voor het wassen van handdoeken, want dat kan de stof beschadigen en het absorptievermogen en de zachtheid aantasten. Kies in plaats daarvan zoveel mogelijk voor koud water.

Het is ook essentieel om niet te veel wasmiddel te gebruiken in het wasprogramma. Teveel kan handdoeken knellen en muf laten ruiken.

Niet alleen de hoeveelheid die je gebruikt, maar ook het soort wasmiddel kan van invloed zijn op de geur van je handdoeken. Zware wasmiddelen kunnen resten achterlaten op de vezels die niet worden uitgespoeld, wat leidt tot onaangenaam ruikende handdoeken.

Gelukkig zijn er enkele eenvoudige oplossingen om dit probleem op te lossen. Een van de meest efficiënte is het toevoegen van azijn aan de wascycli van je handdoeken – dit helpt geuren te verminderen en verwijdert alle resten die achterblijven na het gebruik van wasmiddel of wasverzachter.

Je laat ze vochtig achter

Als een handdoek ongecontroleerd wordt achtergelaten in een vochtige omgeving, kan schimmel snel de overhand krijgen – vooral als hij opgeborgen ligt in een mand of mand. Deze omstandigheden stimuleren ziektekiemen om zich ongecontroleerd te vermenigvuldigen, wat leidt tot een onreine handdoek die na het wassen vies ruikt.

De bacteriën die verantwoordelijk zijn voor deze geur gedijen goed in donkere, vochtige omgevingen en op handdoeken die na gebruik achterblijven. Ze voeden zich met menselijke lichaamsoliën en celafval en produceren daarbij prikkelende gassen.

Gelukkig kunnen de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor die onaangename geur geëlimineerd worden met enkele eenvoudige wastechnieken. Begin met ervoor te zorgen dat je handdoeken worden gewassen met het juiste wasmiddel.

Je gebruikt ze te vaak

Als handdoeken nat worden, creëren ze de perfecte broedplaats voor bacteriën om te gedijen en zich te verspreiden. Dit geldt vooral voor badkamerhanddoeken, die de neiging hebben om overtollig water van douches of baden op te zuigen.

Als je je handdoeken langer gebruikt dan aanbevolen, kunnen ze schimmelig en beschimmeld gaan ruiken. Dit is waarschijnlijk het gevolg van bacteriën die op het oppervlak van de handdoek leven, waardoor er een onaangename geur ontstaat.

Om deze geur weg te nemen, kun je je handdoeken eerst wassen in heet water met een kwaliteitswasmiddel zoals bijvoorbeeld Persil. Voeg tijdens deze stap bovendien een kopje gedistilleerde witte azijn toe aan de lading.

Doe dit om lichaamsvuil, wasmiddel en wasverzachter te verwijderen dat zich in de loop der tijd op je handdoeken heeft opgehoopt. Nadat ze schoon zijn, droog je ze in de droogtrommel – je handdoeken zullen weer fris ruiken!

Scroll naar boven