Een koelkast stinkt aan de achterkant oplossen

Een stinkende koelkast kan je keuken een onaantrekkelijke uitstraling geven en je een misselijk gevoel geven.

Vaak is een stinkende koelkast niet te wijten aan interne problemen; het geeft gewoon aan dat je koelkast een schoonmaakbeurt nodig heeft. Gelukkig zijn er eenvoudige stappen die je kunt nemen om onaangename geuren te elimineren en de frisheid van je koelkast te herstellen.

Azijn

Azijn is het bijproduct van fermentatie, de omzetting van suiker in alcohol en kooldioxide. Hoewel het vaak in de keuken wordt gebruikt, gaat het veel verder dan koken.

Verschillende azijnsoorten dienen een ander doel in de keuken, elk met een eigen smaakprofiel en gebruik. Sommige zijn sterker dan andere (balsamico is bijvoorbeeld zoeter dan witte wijn), en elk is ideaal voor een specifieke taak.

Witte azijn is in de meeste keukens onmisbaar, maar het gebruik ervan gaat verder dan alleen het aankleden van salades. Niet alleen voorkomt het dat gekookte eieren barsten, maar het werkt ook als een allesreiniger voor oppervlakken die vaak vuil worden.

Als je koelkastgeuren wilt elimineren, meng dan gedistilleerde witte azijn met water en breng het direct aan op de binnenkant van de koelkast. Het azijnzuur in de azijn zal helpen voedselgeuren te elimineren en hardnekkige vlekken af te breken.

Citroen

Citroenen zijn een ideale manier om op natuurlijke wijze onaangename geuren uit je koelkast te verwijderen. Het citroenzuur dat erin zit kan bacteriën doden en ontgeuren, waardoor het een zeer efficiënte natuurlijke manier is om geuren te neutraliseren zonder gebruik te maken van agressieve chemicaliën of geurstoffen.

Week een watje in vers citroensap en leg het in je koelkast om slepende geurtjes te verwijderen. Het kan enkele uren duren voordat deze onaangename gevoelens verdwijnen.

Citroenen absorberen niet alleen geuren, maar geven ook een verfrissende geur aan je koelkast. Niet alleen is dit een milieuvriendelijk en natuurlijk alternatief voor in de winkel verkrijgbare luchtverfrisser, het is ook een milieuvriendelijk product.

Citroensap bevat citroenzuur waardoor het een effectief ontsmettingsmiddel en ontgeurder is voor je vaatwasser. Laat hem gewoon draaien met 1 kopje vers citroensap om geuren te elimineren en je apparaat te desinfecteren.

Zuiveringszout

Natriumbicarbonaat, beter bekend als baking soda, is een effectieve natuurlijke geurneutralisator omdat het zowel zure als basische moleculen absorbeert. Dit werkt door de pH in de lucht in evenwicht te brengen en deze onaangenaam ruikende stoffen te veranderen in neutrale natriumzouten.

Baking soda staat ook bekend om zijn vermogen om geuren veroorzaakt door bacteriën en gist in koelkasten te neutraliseren. Niet alleen dat, maar het kan ook vlekken en onaangename smaken uit zilverwerk verwijderen!

Om geuren uit je koelkast te verwijderen strooi je wat zuiveringszout rond de binnenkant en sluit je de deur gedurende enkele uren. Dit is een gemakkelijke, kosteneffectieve methode om je koelkast langer fris te laten ruiken.

Als je koelkast na het gebruik van deze oplossing nog steeds sterk ruikt, kun je proberen hem te besproeien met een reinigingsoplossing van één deel azijn en één deel water. Als alternatief kan ook vloeibaar bleekmiddel worden gebruikt om te desinfecteren en schimmel en bacteriën op het apparaat te doden.

Water

Geuren in koelkasten worden meestal veroorzaakt door schimmel of bacteriën die gedijen in vochtige ruimtes. Gemorst, bedorven of verlopen voedsel en condensatie en vochtigheid in de buitenlucht zijn de voornaamste boosdoeners.

Er zijn genoeg manieren om van een stinkende koelkast af te komen, maar eerst is het essentieel om de bron te identificeren en te elimineren. Dit kan een uitdaging zijn bij verborgen voedsel, zoals een ongeopende kwart melk die niet werd weggegooid voordat je op vakantie ging.

Scroll naar boven