De magnetron stinkt? Hier de oplossing

Magnetrons zijn geweldige keukenapparaten, maar ze kunnen ook een bron worden van onaangename geuren. Deze worden meestal veroorzaakt door iets dat tijdens het koken is verbrand of door etensresten die aan de binnenkant van de magnetron achterblijven.

Gelukkig zijn er een paar eenvoudige oplossingen om geuren te verwijderen. De sleutel is te vinden welke combinatie van behandelingen voor jou het beste werkt.

Azijn

Azijn – een eeuwenoude keukenhulp en allesreiniger die veilig is voor je gezin – kan gebruikt worden voor alles van toiletten tot chromen kranen. Door zijn veelzijdigheid is het voor veel huishoudens de favoriete reiniger.

Azijn is een product van twee stappen in het fermentatieproces: gist voedt zich met suiker of zetmeel in elke vloeistof die dat bevat (zoals vruchtensap) en verandert dat in alcohol. Daarna fermenteren bacteriën van het geslacht Acetobacter deze alcohol gedurende weken of maanden tot azijnzuur en water.

Tafelazijn en kookazijn zijn twee populaire soorten. Welke soort je kiest hangt af van je behoeften en het smaakprofiel waar je voor gaat; appelciderazijn, rode wijnazijn, rijstazijn of sherryazijn zijn enkele veel voorkomende voorbeelden. Elk heeft een iets andere smaak en geur, maar ze bevatten allemaal een bepaalde hoeveelheid azijnzuur die kan helpen geuren te maskeren.

Zuiveringszout

Baking soda is een effectief alternatief voor de citroenmethode om magnetrongeuren te elimineren. Laat gewoon een open doosje baking soda in je magnetron staan en laat het een nachtje zitten om de resterende geuren te absorberen.

Als de citrusmethode de geuren in je magnetron niet elimineert, probeer dan deze alternatieve aanpak: Combineer één kopje water en één kopje witte azijn in een kom en verwarm zes minuten op hoog, controleer regelmatig of er geen luchtbellen zijn en zet de magnetron zo nodig uit.

Voor een meer natuurlijke oplossing kun je een spons weken in gewone witte azijn en bestrooien met zuiveringszout voordat je hem in de magnetron schoonmaakt. Dit zal helpen om vlekken in je magnetron weg te krijgen, terwijl baking soda bacteriën of geuren die zich hebben opgehoopt elimineert.

Sponsreiniger

Je kunt een sponsreiniger gebruiken om aanhoudende slechte geuren in je magnetron kwijt te raken. Leg de vochtige spons gewoon een tot twee minuten op hoog vermogen om ziektekiemen en bacteriën te elimineren.

Denk eraan dat een droge spons in de magnetron kan ontbranden, dus gebruik er een met vochtige randen. Vermijd bovendien sponzen met metalen schuursponsjes in de magnetron.

Sponzen zijn een van de belangrijkste bronnen van ziektekiemen en bacteriën in je keuken, dus het is belangrijk om ze regelmatig te desinfecteren om door voedsel overgedragen ziekten te verminderen. Ontsmet daartoe je sponzen met een bleekoplossing en vervang ze om de paar weken.

Citroen

Citroenen zijn natuurlijke ontgeurders en een effectieve manier om van onaangename geurtjes in je magnetron af te komen. Bovendien helpt hun zuurgraad moeilijke vlekken en morsen af te breken, waardoor ze een geweldige schoonmaakoplossing zijn voor het apparaat.

Voor een optimaal resultaat meng je een kopje water met enkele eetlepels citroensap. Als alternatief kun je witte azijn gebruiken.

Verwarm het mengsel in de magnetron gedurende vijf minuten op hoog, waarbij je de deur gesloten houdt om de stoom zijn werk te laten doen en voedselvlekken los te maken. Deze eenvoudige maar effectieve magnetron schoonmaak hack kun je snel en gemakkelijk thuis doen.

Zodra de stoom zijn werk heeft gedaan, veeg je de binnenkant af met een schone doek of papieren handdoek. Dit zou de meeste vlekken moeten verwijderen; als er echter nog hardnekkige zijn, doop dan een handdoek in water met citroen en azijn en schrob ze voorzichtig weg.

Scroll naar boven